Haryana Current Affairs June 2021 In Hindi & English

Haryana Gk

Latest Update के लिए आप  सभी हमारे  Social Platform को  Join  करें


Haryana Current Affairs June 2021

Today our post is related to Haryana Current Affairs, in this post we will provide you PDF related to Haryana Current Affairs Month June 2021. You will be able to download this PDF by clicking on the link given below. Which is very useful for the coming Village Secretary, Patwari, Canal Patwari, Haryana Police, Clerk, Haryana Group D, Haryana Eligibility and all kinds of other Haryana exams.

Right now we are providing all the PDFs related to Haryana GK topic through all the posts. And as much as you can subscribe to our website for all the PDF and latest update posts related to Haryana GK and follow all our social platforms for more information.



A part from Haryana GK, posts related to PDF of all other subjects are also available on our website, so keep visiting this website regularly! Please tell through the comment that on which subject you need a PDF.



हरियाणा जी.के के अलावा अन्य सभी बिषयों की PDF से संबंधित पोस्ट भी हमारी इस बेबसाइट पर उपलब्ध हैं, तो आप इस बेबसाइट को Regularly Visit करते रहिये ! कृपया कमेन्ट के माध्यम से जरूर बतायें कि आपको कौन से विषय  पर PDF चाहिये ।



हरियाणा करंट अफेयर्स जून 2021 

1. हाल ही में हरियाणा सरकार द्वारा पंचकूला के विकास के लिए कौन सी अथाॅरिटी बनाई जाएगी? / Recently which authority will be formed by the Haryana government for the development of Panchkula?
(अ) ट्राईसिटी डेवलपमेंट अथाॅरिटी / Tricity Development Authority
(ब) न्यू डेवलपमेंट अथाॅरिटी / New Development Authority
(स) पंचकूला मेट्रोपाॅलिटन डेवलपमेंट अथाॅरिटी / Panchkula Metropolitan Development Authority
(द) हरियाणा डेवलपमेंट अथाॅरिटी / Haryana Development Authority

उत्तर – (स) पंचकूला मेट्रोपाॅलिटन डेवलपमेंट अथाॅरिटी / Panchkula Metropolitan Development Authority 
2. हरियाणा की किस यूनिवर्सिटी को टाइम्स हायर एजुकेशन यंग यूनिवर्सिटी रैकिंग 2021 में स्थान मिला है? / Which university of Haryana has been ranked in the Times Higher Education Young University Ranking 2021?
(अ) कुरूक्षेत्र यूनिवर्सिटी / Kurukshetra University
(ब) महर्षि दयानंद यूनिवर्सिटी / Maharishi Dayanand University
(स) चौधरी बंशीलाल यूनिवर्सिटी / Chaudhary Banshilal University
(द) गुरू जम्भेश्र्वर साइंस एंड टेक्नोलाॅजी यूनिवसिर्टी / Guru Jambheshwar University of Science and Technology 

उत्तर – (द) गुरू जम्भेश्र्वर साइंस एंड टेक्नोलाॅजी यूनिवसिर्टी / Guru Jambheshwar University of Science and Technology
3. हरियाणा सरकार ने कोरोना के कारण अनाथ हुए बच्चों की देखभाल के लिए कौन सी योजना शुरू की हैं? / Which scheme has been launched by the Haryana Government to take care of the orphaned children due to Corona?
(अ) गरीब उत्थान योजना / Garib Utthan Yojana
(ब) गरीब विकास योजना / Garib Vikas Yojana
(स) बाल उत्थान योजना / Bal Utthan Yojana
(द) बाल विकास योजना / Child Development Scheme

उत्तर – (द) बाल विकास योजना / Child Development Scheme 
4. दुबई में हुई एशियन बाॅक्सिंग चैंपियनशिप में हरियाणा के खिलाडियों ने कितने पदक जीतें हैं? /How many medals have Haryana players won in the Asian Boxing Championship held in Dubai?
(अ) 2
(ब) 9
(स) 4
(द) 5 

उत्तर – (ब) 9 
5. हरियाणा के किन 2 शहरों को माॅडल के तौर बिना किसी कट के बिजली देने और इन्वर्टर-मुक्त शहर बनाने का लक्ष्य रखा गया है? / Which two cities of Haryana have been targeted as a model to provide electricity without any cuts and make inverter-free cities?
(अ) अंबाला और हिसार / Ambala and Hisar
(ब) पंचकुला और गुरूग्राम / Panchkula and Gurugram
(स) रोहतक और जींद / Rohtak and Jind
(द) भिवानी और सिरसा / Bhiwani and Sirsa

उत्तर – (ब) पंचकुला और गुरूग्राम / Panchkula and Gurugram 
6. राष्ट्रपति भवन एवं राजभवन की तर्ज पर हरियाणा के किस सरकारी स्थान पर हर रोज सुबह राष्ट्रीय धवन फहराया जाएगा? / On the lines of Rashtrapati Bhavan and Raj Bhavan, at which government place of Haryana will the national flag be hoisted every morning?
(अ) मुख्यमंत्री आवास / Chief Minister’s residence
(ब) वित्तमंत्री आवास / Finance Minister’s House
(स) गृहमंत्री आवास / Home Minister’s residence
(द) शिक्षामंत्री आवास / Education Minister’s residence

उत्तर – (अ) मुख्यमंत्री आवास / Chief Minister’s residence 
7. कौन डेब्यू टेस्ट में लगातार 2 फिफ्टी लगाने वाली दुनिया की सबसे युवा बल्लेबाज है? / Who is the youngest batsman in the world to score 2 consecutive fifties in debut test?
(अ) शेफाली वर्मा / Shefali Verma
(ब) हरमनप्रीत कौर / Harmanpreet Kaur
(स) अंजली राघव / Anjali Raghav
(द) अंजुम चोपडा / Anjum Chopra

उत्तर – (अ) शेफाली वर्मा / Shefali Verma 
8. हरियाणा के किन 2 खिलाडियो का टोक्यो ओलंपिक के लिए हाॅकी टीम में चयन हुआ हैं? / Which 2 players from Haryana have been selected in the hockey team for Tokyo Olympics?
(अ) विकास कुमार और रोहित राना / Vikas Kumar and Rohit Rana
(ब) विक्रम दयाल और दिनेश मिश्रा/ Vikram Dayal and Dinesh Mishra
(स) सुमित कुमार और सुरेंद्र कुमार / Sumit Kumar and Surendra Kumar
(द) विनोद भंडारी और गुरजींदर सिंह / Vinod Bhandari and Gurjinder Singh

उत्तर – (स) सुमित कुमार और सुरेंद्र कुमार / Sumit Kumar and Surendra Kumar
9. एशियन चैंपियनशिप में हरियाणा के किस जिले के खिलाड़ी संजीत ने स्वर्ण पदक जीता हैं? / In which district of Haryana, player Sanjeet has won the gold medal in the Asian Championship?
(अ) रेवाडी / Rewari
(ब) रोहतक / Rohtak
(स) हिसार / Hisar
(द) जींद / Jind

उत्तर – (ब) रोहतक / Rohtak 
10. हरियाणा के किस संस्थान का नाम क्लोन के मामले में इंडिया बुक ऑफ़ रिकाॅर्ड में दर्ज हुआ हैं? / The name of which institution of Haryana has been registered in the India Book of Records in the case of clone?
(अ) केंद्रीय भैंस अनुसंधान संस्थान हिसार / Central Buffalo Research Institute Hisar
(ब) केंद्रीय अश्व अनुसंधान संस्थान गुरूग्राम /Central Equine Research Institute Gurugram
(स) केंद्रीय भेड़ अनुसंधान संस्थान हिसार / Central Sheep Research Institute Hisar
(द) राष्ट्रीय चावल अनुसंधान संस्थान करनाल / National Rice Research Institute Karnal

उत्तर – (अ) केंद्रीय भैंस अनुसंधान संस्थान हिसार / Central Buffalo Research Institute Hisar 
11. हरियाणा में वर्ष 2021 में कितनी योग व व्यायामशाला स्थापित करने का लक्ष्य है? / How many yoga and gymnasiums are targeted to be set up in Haryana in the year 2021?
(अ) 500
(ब) 700
(स) 800
(द) 1000 

उत्तर – (द) 1000  
12. पहली भारतीय महिला रेसलर कौन बनी है जो, ओलिंपिक में टाॅप सीड और वर्ल्ड नंबर-1 रैक के साथ रिंग में उतरेंगी? / Who has become the first Indian female wrestler, who will enter the ring with the top seed and world number-1 rank in the Olympics?
(अ) पूजा रानी / Pooja Rani
(ब) विनेश फोगाट / Vinesh Phogat
(स) दिव्या काकरण / Divya Kakaran
(द) सविता दलाल / Savita Dalal

उत्तर – (B) 2 लाख/2 Lakh 
13. पहले भारतीय पुरूष कौन बने है जो, ओलिंपिक में टाॅप सीड और वर्ल्ड नम्बर 1 रैक के साथ रिंग में उतरेंगे? / Who has become the first Indian man, who will enter the ring with the top seed and world number 1 rank in the Olympics?
(अ) विकास कृष्ण यादव / Vikas Krishan Yadav
(ब) संजीव कुमार / Sanjeev Kumar
(स) देवेन्द्र बिसो / Devendra Biso
(द) अमित पंघाल / Amit Panghal

उत्तर – (द) अमित पंघाल / Amit Panghal 
14. हरियाणा के खान और भू-विज्ञान मंत्री कौन हैं? / Who is the Minister of Mines and Geology of Haryana?
(अ) विरेंद्र सिंह / Virendra Singh
(ब) मनीष कटारिया / Manish Kataria
(स) मूलचंद शर्मा / Moolchand Sharma
(द) ओमप्रकाश सैनी / Omprakash Saini

उत्तर – (स) मूलचंद शर्मा / Moolchand Sharma
15. हरियाणा के महाअधिवक्ता कौन हैं? / Who is the Advocate General of Haryana?
(अ) मानव सिंह गर्ग / Manav Singh Garg
(ब) बलदेव राज महाजन / Baldev Raj Mahajan
(स) दिनेश नागपाल / Dinesh Nagpal
(द) आरव अंजन / Aarav Anjan

उत्तर – (ब) बलदेव राज महाजन / Baldev Raj Mahajan 

Leave a Reply

Your email address will not be published.